länkar till andra sidor om personlig assistansIfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
Omslagen på två infomagasin om personlig assistentyrket

Läs alla artiklar i pdf-format. Klicka på den tidning du vill läsa ovan.


Det bästa med arbetet som personlig assistent.
Röster från personliga assistenter.

Citaten är hämtade från svaren i en enkät gjord av Informationsprojektet bland personliga assistenter hösten 2003

”Ansvarsfullt fast med mycket flexibilitet. Väldigt varierande och många olika miljöer att vistas i, om man trivs med det, vilket jag gör (har varit anställd sen –97.)”

”Jag älskar att jobba med människor och tycker väldigt mycket om yrket. Arbetsuppgifterna ­varierar och inte en dag är den andra lik.”

”Det är ett kreativt arbete, man är tillsammans med en medmänniska, man lär känna sidor hos sig själv som man kanske inte visste fanns.”

”Man är behövd och utför ett viktigt arbete som uppskattas.”

”Att få pröva på saker man aldrig skulle ha gjort själv (gå på ishockeymatch till exempel).”

”Gensvaret från den jag arbetar för. Jag är nöjd med mig själv – känner att jag gjort något bra för någon annan när jag slutar mitt pass.”

”Att jag kan hjälpa en person att ’jämna ut’ handikappet för att kunna leva ett värdigt liv i samhället. Många utmaningar som kräver flexibilitet, handledning, utbildning och många idéer för att lösa – utvecklande och roligt.”

”Jag tycker om att enbart kunna ägna mig åt en person. Tidigare jobbade jag i hemtjänsten där man aldrig fick göra klart, alltid fick springa ifrån.”

”Möjligheten att kunna arbeta på tider som passar med ens familjesituation och med andra viktiga aktiviteter på fritiden (politiskt engagemang och studier).”

”Självständigt och omväxlande. Under sommarlovet har vi varit ute på mycket kul. Möjligheter för egna initiativ och idéer. Utvecklande.”

”Det är ett fritt och omväxlande jobb utan en ”chef” som står bakom axeln. Personlig utveckling och djupare förståelse för andra är ett plus som följer med yrket.”

”Ett av de mest meningsfulla arbeten som jag kan tänka mig.”

”Att aldrig tveka över om jag behövs. Behovet är så självklart och stort. Att jag får så mycket tillbaka i form av uppskattning och glädje.”

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS