IfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
Lena Retzius
Lena Retzius

Lena Retzius, ombudsman på Kommunal:
"Personlig assistent är ett yrke som ska tas på allvar"

Bra jobb, bra lön, bra arbetsmiljö. Så kan man sammanfatta fackets målsättning för sina medlemmar. Lena Retzius, ombudsman på Kommunal, tycker att personlig assistent är ett yrke som ska tas på allvar.

Lena Retzius är ombudsman på Kommunal och arbetar med övergripande frågor som rör arbetsrätt och kollektivavtal för personliga assistenter. Hon är också Kommunals representant i referensgruppen för informationsprojektet om yrket personlig assistent.

Lena jämför assistentyrket med dagbarnvårdarna som på 1970-talet fick kämpa för att bli betraktade som en yrkesgrupp. Omvärlden hade svårt att se att de utförde ett riktigt jobb.

– Personlig assistent är ett speciellt yrke på det sättet att man arbetar i någon annans miljö. Man är inte bara assistent till en person utan blir involverad i hans eller hennes hela omgivning. Med rätt person på rätt plats är det ett stimulerande ­arbete, säger Lena.

Tycker du att personlig assistent ett riktigt yrke?

– Absolut. Det professionella förhållningssättet är viktigt, annars fungerar det inte. Jag har träffat många som jobbat lång tid i yrket och som inte kan drömma om att göra något annat.

Vilken är den vanligaste frågan till facket från personliga assistenter?

– Vad som ska ingå i arbetsuppgifterna. En tydlig och bra introduktion på arbetsplatsen är viktig.

När kommunerna ska anställa en personlig assistent är det vanligt att de efterfrågar undersköterskekompetens. Lena tycker att det behövs en bättre gymnasieutbildning för personliga assistenter.

– Det finns inget gymnasieprogram som passar riktigt bra idag. Man kan visserligen inte utbilda sig till assistent, men det kan vara bra att ha en grund, säger hon.

Personliga assistenter är den snabbast växande yrkesgruppen bland Kommunals medlemmar.

– Vi vill att de personliga assistenterna ska känna att vi för deras talan när det gäller lön, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Vi vill också bidra till att uppmärksamma omvärlden på att det här är ett yrke som ska tas på allvar.


Vad gör facket?

Facket arbetar bland annat med löne- och arbetsmiljöfrågor, anställningstrygghet och möjlighet till utbildning för medlemmarna. Svenska Kommunalarbetarförbundet, eller Kommunal i dagligt tal, har 600 000 medlemmar i mer än hundra yrken inom vård, skola, omsorg, kollektivtrafik, teknisk service och lantbruk.

Knappt 27 000 av medlemmarna är personliga assistenter. Av dessa arbetar 21 500 i kommuner och 5 400 i privata verksamheter.

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS