IfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
Stefan Pelc
Stefan Pelc

Vem vet hur framtiden blir?
En krönika av Stefan Pelc, assistansanvändare

Det sägs att personlig assistent är ett yrke man tar för en tid och sen drar vidare. Jag säger att tiden och vår uppfattning om den är relativ. Vad är egentligen kort eller lång tid?

När jag började anställa mina assistenter tänkte jag inte på hur länge de skulle stanna. Det fanns viktigare saker att tänka på, som att få livet att fungera med de nya assistenterna, att få relationer att funka och att få vardagliga saker gjorda. Visst hoppades jag på en låg personalomsättning men det var mest av bekvämlighetsskäl eftersom varje nyanställning tar tid.

En av mina första assistenter fick plötsligt en efterlängtad plats på universitetet, vilket innebar att en tre månaders god relation med en suverän person avslutades. Nåja, tre månader var en evighet, vi hade haft kul tillsammans och arbetsrelationen var bra så länge den varade.

Det är som i andra yrken, vissa slutar och vissa stannar kvar. De som slutat har till exempel gjort det på grund av studier, annat arbete eller att de flyttat. De som arbetar kvar gör det för att de trivs eller, som de brukar säga, arbetet som assistent är så mycket mer än ett arbete.

Idag har en av assistenterna arbetat tillsammans med mig i tolv år, en annan i elva och ytterligare en i tio år. Arbetsrelationen mellan oss har skapat en schysst vänskap, som på vilket jobb som helst. Alla gemensamma erfarenheter och minnen har fått ett stort värde och är en kvalitet att värna om.

Det finns all anledning att nyansera synen på yrket personlig ­assistent. Anställningstiden kan vara kort eller lång, det viktiga är att det känns bra vare sig man är assistansanvändare eller personlig assistent.

Det är alltså helt ok att söka jobb hos mig även om du bara tänker jobba i några månader. Ingen vet hur framtiden blir. Upprördheten över att personliga assistenter byter jobb är överdriven. Den förminskar mig till att bara vara assistansanvändare och inget annat. Men förhoppningsvis har jag ett eget liv som finns kvar även om en omtyckt assistent slutar. Det är värre om en assistent inte trivs men stannar för ”min skull”.

Så det är bara att köra på, jag struntar i tiden, den finns ju där ändå…

Stefan Pelc, assistansanvändare

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS