IfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
Carina, Leo och Kristin
Carina med Leo och Kristin

Kristin är personlig assistent till Carina som är föräldraledig med Leo:
"Jag har ett serviceyrke"


I sex år jobbade Kristin som servitris. När hon skulle börja arbeta igen efter en föräldraledighet, ville hon inte gå tillbaka till restaurangbranschen på grund av arbetstiderna.

För drygt ett år sedan hittade Kristin en ledig tjänst som personlig assistent i platsjournalen. Hon ringde och pratade med Carina och fick komma på anställningsintervju. Kristin visste inte vad det innebar att vara personlig assistent, men efter att ha träffat Carina väcktes hennes intresse för jobbet.

– Det bästa med jobbet är att jag tycker så mycket om Carina. Dessutom är mina arbetstider jättebra och ger mig mycket tid med min egen familj. Jämfört med mitt förra jobb så har jag fortfarande ett serviceyrke, det positiva är att jag hjälper en enda person och alltid finns till hands.

Carina är Kristins arbetsledare och hon är väldigt tydlig i sin roll. Kristin skulle till exempel aldrig ta fram dammsugaren om inte Carina ber henne göra det.

– Jag tar ganska få initiativ i jobbet. Carina har gjort klart från början att hon vill ha det så, berättar Kristin.

Arbetsuppgifterna har förändrats en del sedan Leo, Carinas 8-månader gamle son, kom till världen. Tidigare var Kristin med Carina på hennes arbetsplats men nu är Carina föräldraledig.

– Skriker Leo när han sitter på golvet ber Carina mig att sätta honom i sitt knä. Jag tar inte upp och tröstar honom – det är ju Carina som är hans mamma. Vi kom överens om att göra så innan Leo föddes. För mig fungerar det bra. Jag är ingen extraförälder, förklarar Kristin.

Hon menar att lyhördhet och empati är två betydelsefulla egenskaper för den som vill jobba som assistent. Hemma hos Carina finns ett ”assistent­rum” med säng och teve där Kristin kan dra sig tillbaka när hon inte behövs.

– Det kan vara skönt för oss


Carina säger hellre för mycket än för lite

Carina har varit rörelsehindrad i hela sitt liv och fick personlig assistans när hon väntade sitt första barn, Joachim, som nu är 8 år.

– Jag är mycket medveten om hur jag vill leva mitt liv. När jag gör något vill jag känna att det blir som jag vill och att jag har kontroll, även om det är assistenten som utför det, säger Carina.

– Jag är inte rädd för att prata och säger hellre för mycket än för lite. Ofta ställer jag frågor till assistenten som ”har du tagit med det och har du gjort det?”. Det gör att jag kan ta ansvar över mitt liv i alla situationer. Jag kan inte förvänta mig att min assistent ska komma ihåg allt.

Carina vill förstås att assistenterna ska trivas på jobbet.

– När jag sitter vid symaskinen rinner tiden iväg. Jag syr själv men behöver hjälp med att mäta och klippa. Att sy är ett stort glädjeämne för mig, men det är kanske inte lika roligt för assistenten som sitter bredvid. Då kan jag välja att fortsätta nästa dag istället, säger Carina.

– Det är viktigt för mig att mina assistenter förstår att mina behov av att fatta egna beslut beror på att jag varje dag i hela livet kommer att behöva någon i min närhet. När mina assistenter går hem för dagen kan de göra vad de vill med sitt liv. Jag å andra sidan tar emot nästa assistent.

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS