IfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
De bytte jobb och blev personliga assistenter

Från vänster: Peter Öberg, Ingela Bengtsson, Katinka Green Enander, Irene Borg och Ulf Bjarnesson.


"Vi bytte jobb och blev personliga assistenter"

Fem personer valde ett nytt yrke och blev personliga assistenter. Läs deras berättelser här.


Peter Öberg, f d bartender, assistent till Stefan Nilsson

Peter fick kontakt med Stefan genom sin brors flickvän som är anställd hos Stefan som personlig assistent. Peter fick komma på anställningsintervju där han träffade Stefan, hans arbetsledare samt en annan assistent som jobbat länge.

Peter har jobbat som personlig assistent i snart ett år. Jämfört med restaurangjobbet har han fått bättre arbetstider och arbetsmiljö.

– Jag är 26 och har hunnit prova på en hel del, men jag har aldrig gjort något liknande förut. Det var en utmaning att börja jobba hos Stefan och jag gillar utmaningar. Det här är det bästa jobb jag haft i mitt liv.


Irene Borg, f d förskollärare, assistent till Freja Berglund

Personlig assistent, föreståndare på sommarkollo för barn med funktionshinder, förskollärare och så personlig assistent igen. Irenes yrkesval har alltid handlat om barn, och gärna barn med funktionshinder.

Det var Frejas mamma som frågade om Irene ville bli Frejas personliga assistent.

– Jag jobbade på den förskola där Frejas bröder gick. För 5-6 år sedan sa jag upp mig och blev Frejas personliga assistent istället, berättar Irene.

En bidragande orsak till att Irene bytte yrke var neddragningarna inom barnomsorgen och de allt större barngrupperna.

– Jag ville ha ett jobb där jag kan utvecklas och känner mig nöjd med mig själv när jag går hem. Det har jag nu, säger Irene.


Ingela Bengtsson, f d arkeolog, assistent till Monica Tornevik

Ingela har tidigare arbetat som ­arkeolog i Tyskland. När grävningarna upphörde återvände hon till Sverige. Genom flera bekanta hörde hon talas om yrket personlig assistent och bestämde sig för att prova på.

– Jag svarade på en annons och på den vägen är det, säger Ingela. Jag trivs utmärkt hos Monica och det är omväxlande. Ett trevligt jobb, helt enkelt!


Katinka Green Enander, f d platschef, assistent till Klas Asplund

Katinka har tidigare bland annat arbetat som platschef på Statens skola för vuxna i Stockholm. Det var när hennes make gick bort som hon började fundera över vad hon ville med sitt liv och vad som är värdefullt och viktigt i livet. Hon bestämde sig för att prova på att jobba som personlig assistent.

– Det var en god vän till mig som gav mig tipset. Från början var det meningen att jag bara skulle jobba några helger i månaden hos Klas, men det fungerade så bra att jag numera arbetar heltid. Det här är ett jobb som passar mig, säger Katinka.


Ulf Bjarnesson, f d industriprogrammerare, assistent till Jamie Bolling

Ulf har arbetat som personlig assistent hos Jamie i snart ett år. Han vartidigare anställd i tillverkningsindu-strin som CNC-operatör och gjorde program till maskiner som tillverkar detaljer i plast, aluminium och olika metaller. Under en längre tid lekte Ulf med tanken att byta yrke. Han ville ha ett arbete där han hade mer kontakt med människor. När han plötsligt blev arbetslös kom chansen.

– En av Jamies assistenter som visste att jag sökte nytt jobb kontaktade mig och sa att Jamie sökte ny assistent, berättar Ulf. Jag nappade och fick jobbet. Det har jag inte ångrat. Jag trivs 200 procent bättre än på mitt tidigare jobb. Hos Jamie är det varierande och händelserikt och det passar mig. Det kanske viktigaste av allt är att jag trivs med Jamie. Det är en förutsättning eftersom assistansyrket är så personrelaterat.

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS