IfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidanDessa länkar finns också nederst på sidan

Reportage om yrket
Ulrika från Big Brother arbetar som personlig assistent.

Ulrica från Big Brother


"Man ser sitt eget liv i ett annat ljus"

Ulrica vann dokusåpan Big Brother och vann en halv miljon. Anders får modelluppdrag och spelar in reklamfilmer. Till vardags jobbar de som personliga assistenter:


Vilken reaktion får ni när ni säger att ni jobbar som personliga assistenter?

ANDERS: Vissa människor, särskilt de som är karriärfixerade, har en negativ inställning till yrket. De ser på oss lite ”von oben”. Om jag var i början av min yrkeskarriär skulle det kanske skada självkänslan. Men jag vet vad jag gör och vad det ger mig.

Hur är det att jobba som personlig assistent?

ULRICA: Hon som jag jobbar hos är jättegullig och hennes anhöriga är bra. Jag trivs jättebra med jobbarkompisarna. Jag känner mig behövd, det är bästa lönen. Även min arbetsgivare, Karlstad kommun, visar att de uppskattar mitt jobb.

ANDERS: Jag skulle vilja vända på alla negativa fördomar. Den största invändningen brukar vara att man är rädd för närhet, men det är det som är så positivt med yrket. Att få möjlighet att komma en annan människa nära, det är häftigt! Sen tror folk att det är hemskt att hjälpa någon annan på toaletten men det hör till de enklaste arbetsuppgifterna. Det vet man ju själv hur det går till.

ULRICA: Det beror på vem man är assistent till. Jag har jobbat hos några olika personer och det finns inga likheter mellan jobben.

ANDERS: Jag träffar jättemycket människor genom killen jag jobbar hos som jag inte skulle ha träffat annars och får vara med honom i alla möjliga miljöer.

ULRICA: Hon som jag jobbar hos är ganska stillsam. Hon är ofta hemma på kvällarna.

ANDERS: När mitt pass är slut stannar jag gärna och pratar med nästa assistent. Han jag jobbar hos, som bland annat har ett kommunikationshandikapp, brukar be mig berätta vad som hänt och vad han gjort under dagen. ”Tala om”, säger han.

Hur fick ni era nuvarande jobb?

ULRICA: Jag hade jobbat i hemtjänsten hos en kvinna. När hon fick personlig assistans sökte jag jobbet. Hon tyckte att jag var lämplig.

ANDERS: Jag träffade killen jag jobbar hos genom en musikstudiecirkel som jag höll på hans dagliga verksamhet.

Vad har ni gjort tidigare?

ULRICA: Jag har jobbat på dagis, i gruppbostad, hemtjänst och äldreomsorg.

ANDERS: Jag har bland annat jobbat tio år i hemtjänstens nattpatrull.

Vilken utbildning har ni?

ULRICA: Jag är undersköterska. Jag gick vård- och omsorgsprogrammet på Komvux. De yngre tjejerna på utbildningen ville bli barnmorskor. Men det är för mycket blod för mig.

ANDERS: Jag har ingen utbildning inom vården. Jag ser inte assistentyrket som ett vårdjobb. Man jobbar med friska människor med funktionshinder.

ULRICA: Fast vi har ett stort ansvar. Man måste vara skärpt hela tiden.

Vilket stöd får ni från era arbetsgivare?

ULRICA: Jag kan ringa till min arbetsledare vid behov. Sen träffas alla som jobbar hos samma person som jag fyra timmar i månaden. Att få prata med arbetskamraterna är viktigt för mig. Fortbildning och temadagar får vi också gå på.

ANDERS: Brukarkooperativet JAG är min arbetsgivare. Det mesta stödet går via killens servicegarant som också är min arbetsledare. Kooperativet erbjuder introduktionsdagar för nyanställda och fortbildning.

Hur är en bra assistent?

ANDERS: Kommunikationen är viktig, att lära sig förstå en person som kanske har svårt att uttrycka sig. Det gäller att känna av stämningen och tolka signaler. Om det är läge för fest eller lugn och ro.

Vilka arbetstider har ni?

ULRICA: Jag jobbar 90 procent. Arbetet är schemalagt i 24-timmarspass med sovande jour. Jag är en mycket social person och som tur är har många av mina vänner liknande ­arbetstider som jag.

ANDERS: Söndag och onsdag jobbar jag från klockan fyra på eftermiddagen till klockan åtta nästa morgon. Fredag jobbar jag 8–16. Utöver det jobbar jag ett helt dygn, från lördag morgon till söndag morgon, en gång i månaden. Fastän jag jobbar heltid känns det aldrig jobbigt att rycka in och jobba extra hos honom när det behövs.

Ni har båda mycket sammanhängande ledighet. Vad gör ni på fritiden?

ANDERS: Det är skönt att vara ledig mycket men det inte därför jag gillar mitt jobb. Det är en ynnest att få vara med honom. Ett bra sätt att vila upp sig efter att ha försökt uppfylla någon annans behov är att aktivera sig på sina egna villkor.

ULRICA: Jag umgås mycket med mina vänner när jag är ledig. Och så motionerar jag.

ANDERS: Jag har mina musikstudiecirklar och så är jag med i en modellagentur. Just nu hjälper jag en kompis med en konstutställning.

Hur hanterar ni konflikter i arbetet?

ULRICA: Jag tar inte åt mig så mycket personligen. Fast det är det väl ingen som tror eftersom jag grät hela tiden i Big Brother. Så länge man vet själv vad man tycker så behöver man inte skrika ut det till alla.

Hänger din sociala kompetens ihop med yrkesrollen på något sätt?

ULRICA: Jag gjorde samma saker i Big Brother-huset som jag gör hemma. Jag är ganska pysslig och har inget emot att diska och städa. Jag står inte ut med att det är stökigt. Förmodligen tyckte folk om min stil i det sammanhanget. Det kanske även är en bra egenskap när jag jobbar som personlig assistent. Jag var inte i några direkta konflikter i Big Brother. Jag försökte vara smidig. Det var ändå en tävling där någon skulle vinna.

Har ditt deltagande i Big Brother påverkat dig som assistent?

ULRICA: Många av de andra som var med i Big Brother har kunnat utnyttja det i sina jobb, som DJs till exempel. Men kändisskapet är ingen fördel för mig i jobbet som assistent. Yrkesrollen stämmer inte med att skriva autografer på stan. Jag trivs bra i Karlstad, jag har min familj och mina vänner här. Men jag har precis träffat en kille som bor i Stockholm. Så vem vet? Det kanske går att få jobb som personlig assistent i Stockholm också…

Har ert yrkesval ändrat er syn på livet?

ULRICA: Man ser sitt eget liv i ett annat ljus; man får andra perspektiv på tillvaron och en större förståelse för andra människor.

Rekommenderar ni andra att söka jobb som personlig assistent?

ULRICA: Jag rekommenderar jobbet men man ska vara medveten om att det kan vara tufft också. Man arbetar med människor som behöver hjälp med så mycket. Det är inte bara att hoppa in och jobba hos en kille för att få följa med på fotboll. Jag jobbar med en person som jag trivs jättebra med, och jag känner att jag får uppskattning för det jag gör.

ANDERS: Allt hänger på personkemin. Det gäller att para ihop rätt personer.

ULRICA: Man måste verkligen vilja jobba med just den personen. Man kan inte ta ett jobb som personlig assistent en kort tid bara för att man sen ska få fortsätta stämpla. Då gör man inte ett bra jobb. Man måste försöka hjälpa den person man jobbar hos till ett så bra och normalt liv som möjligt. Det är det personlig assistans är till för.

Till reportagen

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS