Jag gillar mitt jobb - om yrket personlig assistentlänkar till andra sidor om yrket personlig assistent och personlig assistansIfAs webbsidaFöreningen JAGs webbsidakontakta osssök jobb som personlig assistentom yrkettill förstasidan

Fakta om yrket personlig assistent
Elin och Filippa


Som personlig assistent arbetar du åt en enda person. Du hjälper till med olika saker i hans eller hennes dagliga liv, och arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på vem man arbetar för. Yrket kräver ingen generell utbildning, men däremot krävs att du är rätt person för jobbet. En viktig egenskap som personlig assistent är att du är empatisk. Det betyder att du har förmågan att sätta dig in i andra människors situation och känslor.

Det är bara personer med omfattande funktionsnedsättningar som har rätt till assistans. En personlig assistent kan kompensera många olika funktionsnedsättningar, t ex rörelsehinder, syn-, hörsel- och förståndshandikapp. Som personlig assistent hjälper du personen med funktionsnedsättning att t ex sköta sin hygien, klä sig, äta, förflytta sig, kommunicera, handla, arbeta, studera, hälsa på vänner, ha fritidsaktiviteter, ta hand om sina barn och sköta sitt hem - kort sagt allt det personen inte kan göra själv på grund av sin funktionsnedsättning.

Leva som andra
Att arbeta som personlig assistent är att vara tillsammans med den du assisterar var han eller hon än är. Det kan vara i olika verksamheter, på olika platser, olika tider på dygnet. Som personlig assistent följer du assistansanvändarens vanor så att personen inte ska behöva anpassa sig efter olika assistenter. Assistansanvändarens liv ska vara en helhet, som han eller hon själv kan påverka, precis som för alla andra som inte behöver personlig assistans.

Assistansanvändaren styr arbetet
Det är personen som har personlig assistans som bestämmer vad assistenten ska göra och när och hur assistansen ska ges. Man ska lika lite som någon annan behöva planera när man ska gå på toaletten, ringa ett telefonsamtal eller andra självklara saker.

Tystnadsplikt
Assistansanvändaren ska ha ett privatliv som alla andra. Därför har personliga assistenter tystnadsplikt. Det innebär att de inte får lämna ut några uppgifter om personen de assisterar och hans eller hennes privata förhållanden. Tystnadsplikten gäller även uppgifter om personens familj och andra närstående samt mellan olika assistenter på en arbetsplats. Tystnadsplikten gäller även sedan assistenten slutat sin tjänst.

Åldersgräns
Vi tycker man ska vara 18 år för att arbeta som personlig assistent.

tillbaks till "om yrket personlig assistent"

FÖRSTA SIDAN - OM YRKET - SÖK JOBB - LÄNKAR - KONTAKTA OSS